środa, 2 kwietnia 2014
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem serowym
Składniki ciasta drożdżowego:
0,5 kg mąki
200 ml ciepłego mleka
1 jajko
50g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
75g masła
szczypta soli
szczypta kardamonu
Nadzienie serowe:
300g białego sera
3 łyżki cukru
cukier z wanilią
żółtko
Wykonanie:
Do połowy szklanki ciepłego ( letniego ) mleka dodać drożdże i wymieszać aż się rozpuszczą. Zasypać dwoma łyżkami mąki. Wszystko wymieszać i odstawić aż drożdże zaczną działać.
Do miski wsypać resztę mąki, wlać mleko, rozpuszczone masło, jajko, cukier, sól, kardamon i przygotowany rozczyn. Całość wymieszać i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości czyli na około 40 minut.
Przygotowanie nadzienia ogranicza się do dokładnego wymieszania wszystkich składników.
Wyrośnięte ciasto podzielić na na dwie części. Każdą część rozwałkować na pasek o szerokości około 12 cm na grubość około 0,5cm. Podzielić na trójkąty.Przy podstawie trójkąta położyć łyżeczkę nadzienia serowego. Zwijać od podstawy do wierzchołka, sklejając rogi.
Gotowe rogaliki odstawić do wyrośnięcia jeszcze na około 15 minut. Należy pamiętać, że w czasie pieczenia dodatkowo zwiększy się ich objętość więc musicie układać je na blaszce w sporych odstępach. Przed włożeniem do piekarnika posmarować ich wierzch roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180 oC przez około 20 minut aż się ładnie zrumienią. Posypać cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz