środa, 30 kwietnia 2014

Kajmak



                 Słodkie, kruche wafle  zawsze są mile widziane w moim domu. Jeśli brakuje komuś składników do masy to można kupić gotową. Naliczyłam w sklepach już 6 różnych smaków nadzienia do wafli. Polecam jednak wykonanie samodzielne, przynajmniej wiemy co jemy :) a roboty przy tym nie ma wcale.

Składniki:

2 opakowania wafli
3\4 szklanki cukru (niepełna)
1\2 kostki masła
1 szklanka pełnego mleka
1\2 szklanki mleka w proszku
cukier wanilinowy
6 łyżeczek ciemnego kakao - im więcej się doda tym smak masy jest bardziej czekoladowy

Wykonanie:

Rozgrzać mleko i kolejno dodawać:cukier, cukier wanilinowy, masło, mleko w proszku i kakao. Wszystko razem dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki. Zagotować a następnie odstawić do ostygnięcia. Jeszcze ciepłą masą nasmarować każdy wafel z jednej strony i nakładać kolejno jeden na drugi aż skończy się masa. Odstawić kajmaka na kilka godzin przyciśniętego ciężką książką aby wszystkie warstwy się dobrze skleiły. Gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...