niedziela, 20 kwietnia 2014

Kurczak z pieczarkami i serem w cieście francuskim

Kolejny przepis od kuchareczki58, polecam wszystkim którzy nie chcą się narobić ale chcą zabłysnąć :)




http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3046515,title,Kurczak-w-ciescie-francuskim,index.html

Sprytne i szybkie danie. Ja na imprezę robię dwa warkocze, kroję na paterze na grube plastry, wystarcza spokojnie na 10 osób. Do tego zestaw surówek lub sałatki i obiad gotowy.  Jak nie zjedzą do lodówki i na wieczór zimna kolacyjka:)

Poniżej przepis na jeden duży warkocz

1 średnia podwójna pierś z kurczaka
1  ciasto francuskie
 0,3 kg pieczarek
1 cebula
kilka plastrów szynki lub chudego boczku
1 jajko
ulubione przyprawy
łyżka masła

ser żółty

Wykonanie:

Pierś z kurczaka kroję w poprzek na cieńsze plastry. Przyprawiam solą , pieprzem i przyprawami.
Cebulę kroję w kostkę a pieczarki w plastry i podsmażam na maśle.
Ciasto francuskie rozkładam na papierze do pieczenia.
Nacinam je z każdej strony wzdłuż dłuższego boku w odstępach około 2 cm. Na środku ciasta musi zostać miejsce niepocięte na które nakładam nadzienie.
Parter to pierś kurczaka, na to pieczarki z cebulą następnie chudego boczku lub szynki i na wierzch starty ser żółty. 

Paseczki przekładam na zmianę - plecenie warkocza. Pomiędzy paseczkami , powinny zostać nieduże przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.
Smaruję z wierzchu roztrzepanym żółtkiem.
Piekę w nagrzanym piekarniku w 220 stopniach około 30 minut.
Ciasto powinno zrobić się złociste.  

Proponuję zrobić swoją kompozycję smakową do nadzienia, wariantów na udany obiad jest wiele ;)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...