Składniki:
udziec jagnięcy
2 główki czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia
świeży rozmaryn
majeranek
Wykonanie:
Ponieważ podzielił udziec na dwie części, każda była zrobiona inaczej, różnica polegała na dodaniu różnych ziół.
W udźcu zrobił nacięcia co 5 cm, na tyle głębokie, aby można było wetknąć w mięso ząbki czosnku. Ząbki przekroił na połówki aby dobrze weszły w zagłębienia. Następnie mięso oprószył solą i pieprzem. Natarł oba kawałki majerankiem i obłożył gałązkami rozmarynu, które przywiązał nitką do mięsa.
W drugiej części zrobił to samo ale dodał jeszcze zioła prowansalskie i nasiona ostrej papryki .
Oby dwa kawałki leżakowały w lodówce owinięte folią spożywczą dobę.
Na następny dzień oba kawałki obsmażył na patelni z każdej strony i osobno jeden do gęsiarki a drugi do rękawa. 2 godziny w piekarniku nastawionym na 180 oC. Wyszło przepyszne!!!
Do tego młode ziemniaczki w mundurkach z masłem i koperkiem, mizeria i obiad gotowy.
Smacznego!!!
udziec jagnięcy
2 główki czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia
świeży rozmaryn
majeranek
Wykonanie:
Ponieważ podzielił udziec na dwie części, każda była zrobiona inaczej, różnica polegała na dodaniu różnych ziół.
W udźcu zrobił nacięcia co 5 cm, na tyle głębokie, aby można było wetknąć w mięso ząbki czosnku. Ząbki przekroił na połówki aby dobrze weszły w zagłębienia. Następnie mięso oprószył solą i pieprzem. Natarł oba kawałki majerankiem i obłożył gałązkami rozmarynu, które przywiązał nitką do mięsa.
W drugiej części zrobił to samo ale dodał jeszcze zioła prowansalskie i nasiona ostrej papryki .
Oby dwa kawałki leżakowały w lodówce owinięte folią spożywczą dobę.
Na następny dzień oba kawałki obsmażył na patelni z każdej strony i osobno jeden do gęsiarki a drugi do rękawa. 2 godziny w piekarniku nastawionym na 180 oC. Wyszło przepyszne!!!
Do tego młode ziemniaczki w mundurkach z masłem i koperkiem, mizeria i obiad gotowy.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz