poniedziałek, 23 grudnia 2013
Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem z nutką chrzanową ala Oczko
Zobaczyłam ją na wigilii firmowej, prezentowała się rewelacyjnie. Po spróbowaniu nie było "łał" ponieważ była zbyt neutralna przynajmniej jak dla mnie. Postanowiłam wykonać ją po swojemu i udało się.
Składniki:
400 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
250g wędzonego łososia
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
4 jajka
2 śmietankowe serki Almette lub moja wersja, 1 serek Almette chrzanowy + serek sałatkowy i 2 łyżeczki chrzanu + dwie łyżki twarogu
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Szpinak podsmażamy na maśle aż odparuje woda i dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.
Przyprawiamy masę solą i pieprzem do smaku, studzimy i miksujemy z 4 żółtkami.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy łyżką łącząc ze szpinakiem.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce równomiernie rozprowadzamy masę szpiankową.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C na 15 minut.
Gdy placek szpinakowy jest już gotowy studzimy go.
Serki Almette chrzanowe rozkładamy na placek - proponuję dodać do nich ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub wykonać samodzielnie nadzienie z sera sałatkowego, który jest lekko słony z 2 łyżeczkami chrzanu i twarogiem. Serek Almette jak dla mnie jest zbyt łagodny w smaku. Wykładamy serek na wystudzonym placku.
i równomiernie układamy plastry łososia wędzonego.
Zwijamy dość mocno w roladę i owijamy folią aluminiową aby się nie zdeformowała. Do lodówki na kilka godzin. Gotowe! 15 minut roboty i po wszystkim.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz