Składniki
1 główka kapusty białej lub włoskiej
około 0,8 kg mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo - wołowego
0,4 kg ryżu
2 cebule
sól, pieprz
1 kostka bulionowa
2 łyżki masła
Wykonanie
Drobno posiekać cebulę i zrumienić na maśle. Ugotować ryż, ostudzić i wymieszać z cebulą, masłem z patelni i surowym mięsem. Doprawić do smaku. Z kapusty usunąć zepsute i zeschnięte liście. Należy naciąć liście przy głąbie i ostrożnie je rozdzielać, tak aby nie popękały. Liście włożyć do osolonego wrzątku na około 4 minuty. Po wyjęciu trzeba odciąć łykowate części ( odciąć zgrubienie, które będzie twarde ). Farsz nakładać łyżką na liście i zwijać je w taki sposób aby farsz nie wydostał się na zewnątrz. Duży garnek lub gęsiarkę wyłożyć liśćmi kapusty a na nich ciasno poukładać gotowe gołąbki.
W szklance gorącej wody rozpuścić kostkę bulionową i zalać bulionem gołąbki. Jeżeli ktoś ma rosół to można zalać rosołem, który idealnie się do tego nadaje. Resztę liści nałożyć na wierzch, zamknąć przykrywką i na 2 godziny na gaz. Moje dzieciaki nie lubią sosu pomidorowego więc zalewam je rosołem i to im wystarcza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz