niedziela, 3 listopada 2013

Polędwica w sosie miodowo musztardowym



Wczoraj mój M przygotował przystawkę, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Szkoda tylko, że tak mało. Zasiedliśmy z Mareckimi do stołu i wciągnęliśmy danie w ciągu 3 minut mlaskając przy tym głośno. 


Składniki

2 polędwiczki
rukola
Marynata:

6 łyżek ostrej musztardy, najlepiej angielskiej
6 łyżek miodu
oliwa z oliwek
tymianek, majeranek, rozmaryn - świeże
2-3 ząbki czosnku
masło
sos sojowy
pieprz, sól

Wykonanie

Polędwiczki kroimy w plastry o grubości 2 cm, rozgniatamy je z wyczuciem ręką.

Przygotowujemy marynatę: kilka łyżek oliwy, kilka kropel sosu sojowego, miód, musztarda, sól, pieprz i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekane drobno zioła. Polędwiczki zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień smażymy je na dużym ogniu do momentu aż się zrumienią, nie dłużej niż po kilka minut z każdej strony. Wlewamy na patelnię resztę marynaty, lekko pieprzymy i dodajemy masło.

Podajemy z rukolą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...