środa, 26 czerwca 2013
Naleśniki z serem - słodkie
To jest danie, które robię gdy mam prawie pustą lodówkę i mojego M nie ma w domu ( jest typowym mięsożercą ). Dzieci przepadają za naleśnikami choć Basia musi mieć nadzienie z kremu orzechowego lub czekoladowego, do sera musi jeszcze dorosnąć.
Składniki ciasta:
1/2 l mleka
2 jajka
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki oleju
2 szklanki mąki tortowej
Nadzienie serowe:
biały ser - najlepiej tłusty
śmietana 30% - około 100 ml
2 żółtka
8 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Wykonanie:
Składniki na nadzienie mieszam w miseczce aby powstała gęsta, słodka masa.
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam za pomocą ręcznej trzepaczki na niezbyt gęste ciasto - musi być konsystencji śmietany.
Na łyżeczce gorącego oleju smażymy naleśniki na patelni z obu stron - ja mam bardzo starą już czarną patelnię tylko do smażenia naleśników, z niej wychodzą najlepsze.
Na połowie każdego naleśnika nakładamy po kilka łyżek nadzienia i składamy „na cztery” lub skręcamy w rulon, jak kto lubi.
Polecam także naleśniki odsmażane na masełku, niebo w gębie. Syn polewa jeszcze śmietaną z cukrem ale po takiej dawce cukru mam go już nadto, choć jestem osobą która słodzi kawę nawet 4 łyżeczkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz