Składniki:
20 dkg drożdży
około 1/2 kg mąki pszennej
1 łyżeczki soli
1 szklanka ciepłego mleka
1/4 szklanki oliwy
pokrojone oliwki
3 łyżki oliwy na wierzch + zalewa z susznych pomidorów
pomidory koktailowe
suszone pomidory
Dodaję różne produkty w zależności od upodobań przyszłych focacciożerców ( focaccia na zdjęciu jest podzielona na dwie części, po lewej standardowa po prawej ze świeżo siekanymi ziołami, piórkami cebuli i serem żółtym, mozarellą ). Można posypać serem feta, dodać rucolę, szyneczkę, boczek.... co tylko zechcecie.
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, solą i mąką. Wyrobić ciasto.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość.
Następnie wyłożyć na lekko podsypany mąką blat, rozwałkować na wielkość formy.
Wierzch wysmarować oliwą. Pomidory pokroić w ćwiartki i wcisnąć do ciasta, oliwki wcisnąć pomiędzy nimi. Pomidory suszone pokroić w kostkę i delikatnie dodać na wierzch ( dla dodania smaczku pędzluję wszystko zalewą z suszonych pomidorów). Przykryć i ponownie odstawić do podrośnięcia na około 30 minut.
Piec w temperaturze 190 C przez około 35 minut.
Na koniec można włączyć termoobieg lub grzałkę górną, aby bardziej podrumienić z góry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz