Łosoś marynowany w kolendrze z sosem kalafiorowym wg przepisu Karola Okrasy a w wykonaniu mojego M. http://kuchnialidla.pl/product/filet-z-lososia-z-kasza-jeczmienna-i-kremem-z-kalafiora
Składniki:
Purée z kalafiorem
1 kalafior
2 ziemniaki średniej wielkości
mielony biały pieprz
3-4 łyżki śmietanki słodkiej UHT 30%
1/2 łyżeczki imbiru posiekanego, świeżego
3-4 łyżeczki miodu
niewielka ilość soku z cytryny
1/3 kostki masła
Ryba
4 filety z łososia
2 g ziaren kolendry
skórka starta z 1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego rozmarynu
Wykonanie
Purée z kalafiorem
Umyty kalafior kroimy na mniejsze kawałki (wycinamy jego najtwardsze części, nie używamy ich). Wraz z pokrojonymi na mniejsze części ziemniakami wrzucamy go do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem, do miękkości.
Po ugotowaniu odlewamy cześć wody z garnka i miksujemy na gładką masę. Całość doprawiamy niewielką ilością mielonego białego pieprzu, szczyptą soli, 3-4 łyżkami słodkiej śmietany, imbirem i miodem. Po zagotowaniu dodajemy sok z cytryny.
Następnie dodajemy masła, dzięki czemu całość nabierze aksamitnego smaku. Wszystko energicznie mieszamy.
Marynata i ryba
Kolendrę ucieramy w moździerzu. Dodajemy startą skórkę z 1/2 cytryny, ok. 2-3 łyżek oliwy i posiekany drobno 1 ząbek czosnku. Całość ucieramy. Tak przygotowaną marynatą polewamy oczyszczone i pozbawione skóry filety z łososia, obtaczając je z każdej strony. Odstawiamy na 10-15 minut, w temperaturze pokojowej.
Następnie smażymy łososia na patelni grillowej. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz pokrojoną na kawałki pozostałą cytrynę. Smażymy 2-3 minuty.
Można podać z kaszą ( tak jest w oryginalnym przepisie ). Ryba przepyszna, gorąco polecam.
Smacznego!
Smacznego!
szukalem przepisu bo mi gdzies zaginal, robilem na swieta w zeszlym roku i JEST PRZEPYSZNY !!! polecam
OdpowiedzUsuń