poniedziałek, 28 października 2013

Krem brule




Składniki:

500 ml śmietany kremówki 36%
6 żółtek
1/3 szklanki białego cukru
5 łyżek brązowego cukru
1 laska wanilii


Wykonanie:
W rondelku powoli zagotowuję śmietankę z cukrem białym. Dodaję ziarenka z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Laskę też dodaję do śmietanki. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmuję z ognia i lekko studzę.
Żółtka ubijam ale nie na puszysto. Dolewam ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, mieszając i starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty.
Wlewam krem przez sitko do foremek.
Wstawiam na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po wyjęciu z piekarnika należy go ostudzić.
Ostudzony krem schładzam w lodówce przez całą noc.
Każdy krem posypuję 1 łyżką brązowego cukru i karmelizuję, aby cukier się rozpuścił i lekko zarumienił oraz utworzyła się charakterystyczna skorupka.
Do karmelizacji cukru używa się specjalnego palnika którego niestety nie posiadam. 
Krem włożyłam pod mocno rozgrzany grill w piekarniku i zapiekałam go przez około 20 sekund, pomysł zaczerpnęłam z http://www.kwestiasmaku.com
 Trzeba pilnowac aby cukier się nie przypalił. Po ostudzeniu foremek ponownie schładzam krem przez minimum 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...