sobota, 4 stycznia 2014
Piersi kaczki w pomarańczach ze smażonymi jabłkami w wersji mojego M
Składniki:
2 piersi kaczki
pomarańcza
cebula
2 twarde, słodkie jabłka
100g masła
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie:
Jabłka kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy na ósemki bez obierania ze skóry. Pierś nacinamy od strony skóry do głębokości mięsa. Od strony mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i drobno startą skórką pomarańczy. Układamy na zimnej patelni, skórą do dołu i czekamy aż się podsmaży.
Przekładamy na chwilę na drugą stronę. Podsmażone piersi kaczki owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut. Na patelni po kaczce układamy pokrojone w ósemki jabłka, dokładamy pokrojoną cebulę, dodajemy masło i smażymy. Wyjmujemy jabłka zostawiając cebulę. Do cebuli dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy. Dokładamy kawałki masła i podgrzewamy. Gdy sos zgęstnieje dodajemy jabłka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz