Składniki ciasta - wychodzą 2 pizzy
250 gr mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
25 gram drożdży świeżych ( lub opakowanie drożdży instant - około 8 g )
solidna szczypta soli
Mąkę i sól wsypuję do dużej miski. Drożdże wrzucam do ciepłej wody i rozpuszczam je.
Wlewam zaczyn do mąki i zaczynam wyrabiać ciasto do uzyskania sprężystości. Polewam dłoń odrobiną oleju żeby ciasto się nie kleiło.
Pozostawiam je w przykrytej misce w ciepłym miejscu aż do wyrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość ).
Wyrośnięte ciasto opruszam delikatnie mąką, dzielę na dwie równe części i przekładam na posmarowane oliwą blachy do pizzy tak aby było cienkie na środku a grubsze po bokach– można je rozwałkować.
Pozostawiam je jeszcze na około 15 minut w ciepłym miejscu.
Ciasto smaruję niewielką ilością sosu pomidorowego:
puszka pomidorów bez skórek razem z sosem, 1/4 łyżeczki soli,1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia - wszystko miksuję blenderem.
Jak nie mam powyższych składników to mieszam ketchup łagodny z dipem z nuggetsów knorra dla smaku.
Posypuję ziołami prowansalskimi i oregano.
Układam obok siebie niewielkie porcje dodatków a dodatki są różne w zależności od zasobności mojej lodówki.
Przykładowe dodatki:
szynka, ser żółty, ser mozarella, piórka cebuli, plastry pomidorów, plastry pieczarek, oliwki całe lub w plastrach, boczek w kostkach, pierś kurczaka smażona w kawałkach, szpinak zasmażany na masełku z czosnkiem, roszponka świeża, suszone pomidory w zalewie .........
Aby ciasto dobrze się upiekło nie można przesadzić z ilością dodatków, choć mnie to różnie wychodzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz