Wiem, wiem, dziś jest 06.03 ale co robić w pochmurną niedzielę???? Może coś zjeść??? Mój M w pracy więc dzisiaj może być bez mięsa :), obiad zje na mieście.
Naleśniki ale z większą ilością cukru i ...
Składniki ciasta:
1/2 l mleka
2 jajka
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki oleju
3 łyżki cukru :)
2 szklanki mąki tortowej
troszkę gazowanej wody
Nadzienie serowe:
biały ser - najlepiej tłusty 1/2 kg
śmietana 30% lub 32% - około 100 ml
8 łyżek cukru
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
Polewa truskawkowa:
truskawki mrożone około 250 dkg
cukier - ile kto chce, ja lubię słodką więc dodaję około 4 łyżek
Wykonanie:
Składniki na nadzienie mieszam w miseczce aby powstała gęsta, słodka masa.
Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam za pomocą ręcznej trzepaczki na dość gęste ciasto - musi być konsystencji śmietany.
Na
łyżeczce gorącego oleju smażymy naleśniki na patelni z obu stron.
Truskawki wrzucamy do rondelka, sypiemy cukier i trzymamy wszystko na malutkim ogniu.
Gdy truskawki będą miękkie i powstanie już dużo soku, blendujemy i czekamy aż sos wystygnie i zgęstnieje. Proponuję trochę zredukować jeszcze na ogniu.
Na połowie każdego naleśnika nakładamy po kilka łyżek nadzienia i składamy „na cztery” lub skręcamy w rulon, jak kto lubi. Obowiązkowo łyżka bitej śmietany na każdego naleśnika. Polecam
także naleśniki odsmażane na masełku, niebo w gębie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz