sobota, 26 marca 2016

Sernik z Toblerone - mały


    Przepis pochodzi z mojej ulubionej strony Doroty Świątkowskiej http://www.mojewypieki.com/post/sernik-z-toblerone-na-zimno , troszkę go zmodyfikowałam dopasowując do swojego zapotrzebowania na cukier.



Składniki na spód: 

160 g ciastek Digestive w gorzkiej czekoladzie - nie lubię gorzkiej więc dałam ciastka Digestive w mlecznej czekoladzie
50 g roztopionego masła

Ciastka pokruszyć i wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Składniki na masę serową:

250 g sera kremowego (np. Philadelphia) lub twarożku śmietankowego
300 ml śmietany kremówki 36%
100 g batonika Toblerone, bardzo drobno posiekanego
120 g białej czekolady

Śmietanę ubić. Do ubitej dodać serek i dobrze zmiksować. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną dodawać do masy serowej i szybko wymieszać. Dodać pokruszone Toblerone i mieszać dalej. Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce.
Podawać ozdobiony wiórkami czekolady.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...