Składniki:
kurczak około 1,7 kg
butelka dobrego piwa
olej
sos sojowy
papryka słodka mielona
przyprawa do kurczaka
świeży rozmaryn
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Robimy marynatę z 3 łyżek oleju, 3 łyżek sosu sojowego, przypraw i zmiażdżonego czosnku.
Kurczaka nacieramy porządnie na zewnątrz i od środka i zostawiamy w lodówce szczelnie zamkniętego na minimum całą noc aby przeszedł smakiem marynaty.
Usuwamy etykiety z piwa zanurzając butelkę w wodzie następnie nadziewamy
kurczaka na butelkę, tak aby szyjka butelki wyszła obok szyi kurczaka. Szyjka butelki musi być ciasno owinięta skorą z kurczaka, tak aby piwo spływało po mięsie.
Ustawiamy kurczaka w brytfance, wylewamy na niego marynatę która została w misce a do brytfanki wodę - szklanka. Pieczemy w 220 stopniach C. Czas pieczenia zależy od wielkości kurczaka 1 kg = 1 godzina w piekarniku.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz