To już przepis, który opracowałam metodą prób i błędów z Karolem. Jest On smakoszem serników ale takich bez dodatków, docelowo ma powstać w miarę słodka, puszysta masa serowa.
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka - najlepiej Rajski Twaróg
8 żółtek
1,5 lub 2 szkl. cukru - jak kto lubi
8 białek
1 budyń waniliowy ( najlepszy z prawdziwą wanilią )
1 kostka dobrego masła
cukier z prawdziwą wanilią i kardamonem Kamis - pół opakowania
przyprawa do sernika i mas serowych Kamis - pół opakowania
Wykonanie:
Miksuję cukier z żółtkami, następnie dodaję miękkie masło. Gdy masa będzie już gładka dodaję ser
ciągle ubijając masę. Na koniec dodaję budyń w proszku, cukier z wanilią i przyprawę do sernika.
Białka ubijam na sztywną pianę i mieszam delikatnie łyżką z masą serową.
Na wysmarowaną tłuszczem blachę wylewam masę.
Sernik należy piec około 90 minut w temp. 170 stopni C bez termoobiegu, aż góra się przypiecze.
Po upieczeniu zostawiam go do wystudzenia w piekarniku.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz