niedziela, 4 października 2015

Racuchy drożdżowe

 

 Składniki:

25 dkg mąki
1 i 1/2 dkg drożdży
2 łyżki oleju do ciasta
1/4 l mleka
2 jajka
5 dkg cukru
 olej do smażenia
cukier puder do posypania, można polać sokiem owocowym lub posmarować dżemem .... wg życzenia.

     Drożdże  rozmieszać z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Jajka zmiksować z cukrem.
Mąkę przesiać i dodawać do niej mieszając zaczyn kolejnie utarte z cukrem jajka , resztkę mleka i 2 łyżki oleju. Całość wymieszać, powinno mieć konsystencję śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać olej i dużą łyżką nakładać ciasto. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy żeby "wyciągnąć" z nich tłuszcz. Posypać cukrem pudrem i ...  smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...