niedziela, 4 października 2015
Racuchy drożdżowe
Składniki:
25 dkg mąki
1 i 1/2 dkg drożdży
2 łyżki oleju do ciasta
1/4 l mleka
2 jajka
5 dkg cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania, można polać sokiem owocowym lub posmarować dżemem .... wg życzenia.
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka. Jajka zmiksować z cukrem.
Mąkę przesiać i dodawać do niej mieszając zaczyn kolejnie utarte z cukrem jajka , resztkę mleka i 2 łyżki oleju. Całość wymieszać, powinno mieć konsystencję śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać olej i dużą łyżką nakładać ciasto. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Wyjąć na ręcznik papierowy żeby "wyciągnąć" z nich tłuszcz. Posypać cukrem pudrem i ... smacznego.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz