niedziela, 18 stycznia 2015

Kawa Latte Macchiato bez ekspresu



Składniki na jedną kawkę:
około 50 ml kawy rozpuszczalnej, espresso lub wywaru z kawy parzonej
200 ml mleka
opcjonalnie cukier - wg uznania - dawka jak dla jednej kawy

Wykonanie:
Mleko podgrzewam na gazie w wysokim naczyniu. Gdy jest już gorące dodaję cukier i ubijam blenderem - trzepaczką cały czas podgrzewając ( można spienić specjalnym spieniaczem lub w litrowym słoiku potrząsając nim energicznie ).
Przygotowuję  kawę rozpuszczalną w małym garnuszku ( lub zaparzam kawę sypaną i przecedzam ).
Do wysokiej szklanki wlewam spienione mleko, bardzo powoli wlewam kawę po ściance. Dokładam samej pianki na wierzch aby zasłonić miejsce w którym wlewałam kawę.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...